24 Ekim 2010 Pazar

Mandala


Mandala Nedir?

Mandala hemen hemen daire veya merkez anlamına gelir. Belirgin bir şekilde duran merkez noktası etrafına şekiller ve desenler yerleştirilmiştir. Mandala, boyama yoluyla insanı sakinliğe ulaştırır, rahatlatan bir etki yapar. Günümüzde çocuklardan birçok şey bekleyerek onları çeşitli stres faktörleriyle karşı karşıya getiriyoruz. Hafif bir klasik müzik eşliğinde boyanan “Mandala” sonunda çocukların stresleriyle kolaylıkla mücadele edebildikleri, sakinlik ve soğukkanlılık kazandıkları görülmüştür. Mandala çalışmasından sonra çocukların, grup çalışmalarında, gruba uyum sağlamalarında ve dinleme becerilerinde olumlu etkiler görülür. Ayrıca Mandala çocukların kendi yaratıcılıklarını keşfetmelerine yardımcı olurken, dikkat sürelerinin de uzamasını sağlar.
Mandala çalışmaları hiperaktif çocukların konsantrasyonu için uygun çalışmalardır.Mandala boya çalışması yapılmadan önce sessizlik sağlanmalıdır, ya da uygunsa hafif müzik açılmalıdır.Daha sonra eğitimci çocuklara verdiği mandala çalışmasını ,belirgin şekilde duran merkez noktasından başlanarak,yan resimlere doğru boyaması için (içten-dışa doğru , ya da bu durum dıştan içe doğru da olabilir--Fakat merkeze odaklanarak yapması -yani içten dışa doğru- daha kolay olacaktır.)öğrenciyi yönlendirmelidir.Başlarda öğrenci isteksiz bile olsa,bir süre sonra denge bulma söz konusu olacaktır.Çünkü mandala merkez anlamındadır.Bunun dışında kağıdı dik tutmak,konsantre açısından önemlidir.Çevirerek yaptığı takdirde dikkati dağılabilir.


MANDALANIN YARARLARI 

Dinlenmek ve konsantre olmayı arttırmak için yapılabilecek çalışmalardan biri de, tam bir sessizlik içinde veya arka plandaki hafif bir müzik dinlerken bir mandala boyamaktır.

• Mandalalar ruh için bir ilaçtır.
• Mandalalar vücut, ruh ve zekânın kaynaşmasıdır.
• Kendi yaratıcılığını keşfetmektir.
• Kendinizi ve etrafınızı saran gerçeği fark etmektir.
• Günlük yaşantınızla ve streslerinizle daha kolay baş etmektir.
• Sakin ve serinkanlı olmayı öğrenmektir.
• Dikkatini toplama süresini uzatmaktır.

Mandalalardan özellikle son zamanlarda okullarda da yararlanılmaktadır. Mandala ile öğretmenler öğrencilerin iç dünyalarını daha iyi tanımakta ve çocuğa yaklaşımda çocuğun bu özelliklerinden yararlanmaktadırlar. Ayrıca mandala çalışmasından sonra çocukların, grup çalışmalarında, gruba uyum sağlamalarında ve dinleme becerilerinde olumlu etkilendikleri görülür. 

Hiç yorum yok: